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1957 (5 & 6 Eliz. 2 c. 32), and sections 3 and 11 of the Naval
and Marine Pay and Pensions Act, 1865 (28 & 29 Viet. c. 73),
and of all other powers enabling Her in that behalf, is
pleased, by and with the advice of Her Privy Council, to
order, and it is hereby ordered, as follows:—

1. The provisions contained in the Schedule to this Order
shall have effect with respect to the rates of pay, bounty and
allowances of officers and men of the Naval and Marine
Reserves (including officers of reserve to the Royal Navy)
and to the manner in which, and the restrictions, conditions
and provisions subject to which, the same are to be paid.

2. The Interpretation Act, 1889 (52 & 53 Viet. c. 63),
applies for the purposes of the interpretation of this Order
as it applies for the purpose of the interpretation of an Act
of Parliament, and as if this Order were an Act of Parlia-
ment.

3. This Order may be cited as the Naval and Marine
Reserves Pay Order, 1957.

W. G. Agnew.

THE SCHEDULE.
PART I.

INTERPRETATION.
1. In this Schedule, unless the context otherwise

requires: —
"reserves" means the Royal Naval Reserve (including

the Royal Fleet Reserve), the Royal Naval Volunteer
Reserve, the Royal Marine Forces Volunteer Reserve, the
Royal Naval Special Reserve, the Royal Naval Emer-
gency Reserve, and the Royal Marine Emergency Reserve;
"pensioners" means persons in receipt of pensions in
respect of service as men in the Royal Navy or Royal
Marines; "actual service" means service by a member of
a reserve or by a pensioner in the naval or marine forces,
after having been called into actual service under a
statutory power in that behalf;

"full-time training" means any training attendance for
drill or service other than actual service undertaken by a
member of a reserve or by a pensioner for any period of
not less than eight hours ;

"whole-time national service" and "part-time national
service" mean respectively whole-time and part-time ser-
vice for the purposes of section 1 of the National Service
Act, 1948 (11 & 12 Geo. 6 c. 64), or the equivalent terms
of service undertaken by national service officers ;

"full-time service" means actual service, whole-time
national service and any service on a regular engagement
with any of the armed forces of the Crown, including the
armed forces of the Dominions and Colonies, but does not
include full-time training.

PART II.
GENERAL.

1. Save in so far as this Schedule otherwise provides, pay
and allowances, the rates of which are fixed by Parts III,
IV and V of this Schedule, shall be paid only in respect of
actual service and full-time training and in the manner in
which, and subject to the conditions, restrictions and pro-
visions subject to which, the like payments are made to
officers, ratings and other ranks of the Royal Navy and the
Royal Marines.

2. Where by virtue of this Schedule the rate of pay pay-
able to a member.of a reserve is increased after a specified
period of service in a rank or rating, in computing his
period of service for the purpose of assessing entitlement to
the increased rate only actual service shall be taken into
account.

3. Marriage allowance shall not be payable in respect
of a period of full-time training which does not exceed 72
hours.

4. Where regulations governing any reserve prescribe a
maximum period of full-time training on full pay, no pay
or allowances shall be paid for any period of full-time train-
ing in excess of that maximum.

5. If a member of such a reserve shall be disabled by
injury or sickness from any cause not within his control
during a period of full-time training he shall continue to be
paid the pay and allowances appropriate to his rank or
rating until the expiration of that period, and thereafter a
disablement allowance may be awarded at the discretion of
the Admiralty for sickness or injury attributable to service.

6. If a member of a reserve or a pensioner shall be dis-
abled by injury or sickness while on actual service, pay
and allowances shall be payable to him under the condi-
tions and restrictions applying in like circumstances to an
officer, rating or other rank of the Royal Navy or Royal
Marines, of the same rank or rating.

7.—(1) The rate of additional pay payable to a rating or
other rank of a reserve awarded a good conduct badge shall
be that payable to a rating of the Royal Navy or other rank
of the Royal Marines of the same rating or rank awarded
such a badge.

(2) In assessing the eligibility of a rating or other rank of
a reserve for the award of such a badge only full-time ser-
vice shall be taken into account.

8. The Admiralty may grant members of the reserves and
pensioners Command Money, Surveying Pay, Specialist
Allowances and extra pay for special qualifications, special
responsibilities and special duty at the same rates and under
the same conditions as for officers, ratings and other ranks
of the Royal Navy and Royal Marines, to be payable in
respect of periods of actual service or full-time training.

9. On the reserves being ordered into actual service on
general mobilisation each member of a reserve who is
required to and does present himself for duty shall be paid
a bounty of £5.

PART III
PAY AND ALLOWANCES OF OFFICERS.

1. The rates of pay and allowances payable to officers of
the reserves other than national service officers shall be those
payable to officers of the Royal Navy and of the Royal
Marines of the same rank.

2. The rates of pay payable to national service officers
during the first 20 days of full-rime training in their term of
part-time national service shall be as follows: —

Rank

Midshipman
Actg. Sub. Lt.
Sub. Lt.
Lieutenant
Actg. Surg. Lt.
Surg. Lt. on confirmation

Daily Rale
t s. d.

14 6
17 6

1 0 6
1 5 6
1 9 6
1 15 6

Actg. Surg. L t . (D) 1 7 6
Surg. Lt. (D) on confirmation 1 12 6
Instr. Sub. L t . 1 0 6
Actg. Instr. Lt. Instr. Lt. on promotion ... 1 5 6
2nd Lt. R.M. under the age of 20 14 6
2nd Lt. R.M. aged 20 or over 17 6
Lieutenant R.M. 1 0 6
Lieutenant R.M. after one year's service in

that rank 1 ,5 6

3. The rates of pay payable to national service officers
who are required by the Admiralty to undergo more than
20 days' full-time training during their period of part-time
national service shall in respect of any full-time training
undergone after completion of 20 days be the rates specified
in paragraph 1.

4. The rates of allowances other than marriage allowance,
payable to national service officers of the reserves shall be
those specified in paragraph 1.

5. The rates of marriage allowance payable to married
national service officers of the reserves shall be as follows:—

(i) for officers over 25 years of age, the rates payable
to officers of the Royal Navy and the Royal Marines of
the same rank and age ;

(ii) for officers between 21 and 25 years of age, and for
officers under 21 years of age who have completed 20
days full-time training during their term of part-time
national service, 56s. Od. a week ;

(iii) for other officers, 45s. Od. a week.

PART IV
PAY AND ALLOWANCES OF RATINGS AND OTHER RANKS OF

THE RESERVES (OTHER THAN THE ROYAL NAVAL SPECIAL
RESERVE) AND TO PENSIONERS.

1. The rates of pay and allowances, other than marriage
allowance, payable to ratings and other ranks of the reserves,
other than the Royal Naval Special Reserve, and to pen-
sioners shall be those payable to ratings and other ranks of
the Royal Navy and Royal Marines of the same rating or
rank by virtue of the Order in Council of the 15th March,
1957, (which provides for payment of pay and allowances to
ratings and other ranks of the Royal Navy and Royal
Marines); the standard rates, as defined in that Order, being
payable to pensioners and to ratings and other ranks of the
reserve who have completed 9 years' full-time service, and
the 7 year rates, as therein defined, being payable to ratings
and other ranks of the reserves who have not completed that
period of full-time service.

2. The rates of marriage allowance payable to married
ratings and other ranks of the reserves, other than the Royal
Naval Special Reserve, and to married pensioners shall be
those payable to ratings and other ranks of the Royal Navy


